Amsterdamse hoteliers in actie voor leefbare stad

9 oktober 2018 | Thijs Jacobs

Vrijdag 5 oktober kwamen ruim tachtig hoteliers uit Amsterdam en omgeving samen tijdens het seminar circulaire hotels. In de circulaire economie is verspilling verleden tijd. Afval bestaat niet meer; alles is een grondstof en maakt deel uit van een kringloop. De circulaire economie is een must voor een waardevolle toekomst, omdat grondstoffen schaars worden. Hotels kunnen een  belangrijke rol spelen om de circulaire economie in Amsterdam te versnellen, bijvoorbeeld door voedselverlies aan te pakken, hergebruik te stimuleren of onnodige verpakkingen tegen te gaan.

Belangrijke rol

Dat hotels deze belangrijke rol zelf ook zo ervaren, bleek uit de grote belangstelling voor het seminar ‘Grondstof tot nadenken – seminar circulaire hotels’ in het energieneutrale Hotel Jakarta Amsterdam. Hotels kregen niet alleen inzicht in maatregelen die ze ieder voor zich kunnen nemen, maar ze maakten ook  afspraken om gezamenlijk aan de slag te gaan en de krachten te bundelen. Zo komt er een Hospitality Charter: gezamenlijke inkoopvoorwaarden om onnodige verpakkingen terug te dringen. Ook bundelt een aantal hotels hun sinaasappelschillen en koffiedik om dit te kunnen gebruiken als grondstof voor hotelzeep.

Er zijn meer dan 400 hotels in de stad. Elk hotel heeft tientallen leveranciers en allerlei afvalstromen. Als zij circulair inkopen en hun afval als grondstof beschouwen, kunnen ze als opdrachtgever heel veel invloed uitoefenen en een belangrijke bijdrage leveren aan de circulaire economie.

Koplopergroep Circulaire Hotels Amsterdam

Het seminar is een initiatief van de gemeente Amsterdam en de Koplopergroep Circulaire Hotels. De groep bestaat uit twaalf ambitieuze Amsterdamse hotels die hun sporen rond duurzaamheid al verdienden en die nieuwe stappen willen zetten. Zij onderzoeken samen met de gemeente Amsterdam wat de hotels kunnen bijdragen aan een circulaire economie en vooral: hoe ze daarin samen kunnen optrekken.

De kennis en ervaring die deze Koplopergroep Circulaire Hotels op deed, deelden ze tijdens het seminar via zeven interactieve workshops. Van letterlijk met de handen in het afval (sorteerproef) tot het uitvoeren van een spel rond oplossingen om voedselverlies om te zetten in voedselwinst. In onderstaand filmpje vertelt de koplopergroep over de kansen en uitdagingen van de circulaire economie en over de koplopergroep zelf.

Deelnemers

Deelnemers aan de Koplopergroep zijn: Ambassade Hotel Amsterdam, Amsterdam Tropen Hotel, Conscious Hotels, DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station, Hotel Jakarta Amsterdam, Hotel V, QO Amsterdam, Stayokay Amsterdam, The Albus, Mercure Amsterdam Centre Canal District, The Student Hotel, Hotelschool The Hague.

Stappenplan

De Koplopergroep ontwikkelde samen met de gemeente Amsterdam de infographic ‘Circulair hotel in de stad; kansen en stappen’. Hierin staan meer dan veertig circulaire maatregelen en een stappenplan met zeven stappen die hotels kunnen zetten richting een circulaire bedrijfsvoering.

Doe mee

Met een duurzame visie, doorzettingsvermogen en co-creatie met onverwachte partijen kan circulair ondernemen zeker de standaard worden. Wilt u meer weten of ook meedoen? Stuur een e-mail naar f.karsten@amsterdam.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Interview Utrecht Longread
Interview: BUNK Hotels geeft het Nederlandse hotellandschap extra glans

Robin Hagedoorn (links op de openingsfoto) en Joachim de Looij stralen van oor tot oor. Hun BUNK Hotel in Utrecht opent op 20 juni de deuren voor de allereerste gasten en wij mochten alvast een kijkje nemen in de Westerkerk die omgetoverd wordt tot hotel. Eenmaal binnen, blijken de bouwvakkers nog d...

Achtergronden
Op deze manier houd je je aan de privacyregels in je hotel

Ben jij bang om ongastvrij te zijn als je je aan privacyregels houdt? Denk jij dat het een enorme rompslomp is om de privacy in je hotel op orde te krijgen? Heb je geen idee waar en hoe je moet beginnen? Lees dan vooral even verder, want we hebben een aantal bruikbare tips voor je. Het zorgvuldi...

Hotelbouwplannen Culinair
Nieuwe hotelkamers voor sterrenrestaurant Valuas Venlo

Sterrenrestaurant Valuas in Venlo heeft 13 totaal vernieuwde hotelkamers in gebruik genomen. Bij de inrichting is de natuur gebruikt als inspiratiebron en speelt duurzaamheid een grote rol. Het is de derde grote verbouwing in acht jaar voor eigenaar Eric Swaghoven, die eerder het restaurant en de ke...

Tech Advertorial
Best Western City Hotel de Jonge kiest voor PMS van Guestline

Het Best Western City Hotel de Jonge is sinds 1874 een begrip in de hoofdstad van Drenthe en beschikt over 72 hotelkamers, restaurant en 8 vergaderzalen. Het hotel kiest voor een PMS-systeem van Guestline. Rob Riper, algemeen directeur van Best Western City Hotel de Jonge: Met de installatie heb...

Achtergronden
Dit is wat je wil weten over de sterrenclassificatie, deel 1

In het verleden hoefde het niet zo te zijn dat je in een viersterrenhotel in Duitsland hetzelfde kon verwachten als in een viersterrenhotel in Nederland. Dit kwam doordat ieder Europees land er een eigen classificatiesysteem op nahield. Om meer eenheid te krijgen binnen de Europese landen is er besl...

Hotel Opening
Eden Hotels opent nieuw hotel The ED in Amsterdam

In Amsterdam is het hotel The ED geopend. In het pand op de hoek van de Overtoom en de Nassaukade bevond zich voorheen het Theatre District Hotel. Hans Komen, General Manager The ED: “The ED is een no-frills driesterren hotel, kleurrijk vol met onverwachte edgy details. De focus in ons hotel l...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: