Blog Pim van het Reve: werk aan de winkel

19 maart 2018 | Pim van het Reve

9 maart 2018: de dag dat ik 22 kaarsjes uitblaas, it's my birthday! Vanavond vrienden en familie over de vloer, gezellig! Ik vind het altijd leuk om dit soort dingen te organiseren, er voor zorgen dat iedereen die komt zich op zijn gemak voelt en een leuke tijd heeft... Dat zijn hierin mijn voornaamste doelen. Ik hoor men vriendin nog zeggen: "Pim moet dit nou allemaal zo? We zijn hier geen vijfsterrenhotel?" Toch heb ik altijd de drang om op dit soort momenten alles tot in de puntjes verzorgd te hebben. 22 jaar, waar blijft de tijd?

De tijd gaat snel

Over tijd gesproken, voor mij is de laatste maand verschrikkelijk snel gegaan.  Wat een hoop nieuwe indrukken en informatie. In mijn eerste blog vertelde ik dat Hospitality Management mij gevraagd heeft om tijdens mijn  afstudeertraject een blog bij te houden over mijn bevindingen en ontdekkingen binnen mijn afstudeertraject en daarnaast ook de vorderingen van de bouw en de inrichting van het U Parkhotel te bespreken. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen, en dit is alweer blog nummer twee.

Research

Ik sloot mijn vorige blog af met het noemen van hetgeen ik nu mee aan de slag ga, dat is namelijk onderzoek doen naar hoe het nieuwe U Parkhotel in Enschede zo ingericht en organisatorisch gemanaged kan worden zodat deze klaar is voor een Green Key certificaat bij opening.

Ik denk dat bijna iedereen die dit leest weleens een onderzoek heeft uitgevoerd. Het maakt niet eens zo gek veel uit wat je rol binnen een organisatie is, of je nou medewerker of manager bent; onderzoek is belangrijk omdat dit je kennis oplevert. Kennis is dan vervolgens weer de sleutel naar succes. Toch is zo'n begin van een onderzoek altijd lastig, je wilt iets weten, maar waar begin je? Iemand vertelde mij ooit dat hij de kennis die hij bezat vooral uit boeken haalde, dus ik ben begonnen met heel veel over het onderwerp te lezen. Natuurlijk over de normen die Green Key heeft, maar ook over maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. Ik kwam er al snel achter dat dit containerbegrippen zijn.

MVO en Duurzaamheid

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid worden steeds belangrijker en ontwikkelen zich dagelijks, vandaar ook dat iedereen er wel iets over te zeggen heeft en de definities erg uiteen lopen. Het aantal hotels met een Green Key certificaat breidt zich steeds verder uit, bijna wekelijks zie je artikelen voorbij komen met als titel: 'Hotel X behaalt Green Key certificaat'. Waar het in de jaren vijftig en zestig vooral ging om harde business en zoveel mogelijk omzet genereren tegenover zo laag mogelijke kosten, worden de maatschappelijke kanten binnen ondernemen steeds belangrijker en zie je ook dat steeds meer bedrijven dit oppakken. Vooral in de horeca, waar je op dit moment tekorten in personeel ziet is het belangrijk dat een ondernemer zijn personeel koestert. 

Niks moet, alles mag

Daarnaast is ook duurzaamheid steeds belangrijker, afvalscheiding wordt al steeds meer een verplichting en er wordt steeds meer gerecycled. Ik vind het belangrijk dat het gasten tijdens hun verblijf in een hotel aan niks ontbreekt, een hotel moet naar mijn mening een omgeving zijn waar niks moet en alles mag. Toch is het belangrijk om je gasten bij duurzaamheid te betrekken. Op dit moment zijn we bezig met het ontwikkelen van elementen binnen het nieuwe hotel die de gasten niet direct opmerken, maar die er toch zijn en er voor zorgen dat toekomstige gasten van het U Parkhotel (onbewust) ambassadeurs worden van duurzaamheid. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid dus inzetten als USP van je bedrijf! Hierover meer in mijn volgende blog.

Bestek

12 Maart 2018: Na ruim 9 maanden afwezigheid loop ik voor het eerst weer mijn school in Apeldoorn binnen. Door mijn tijd als bestuurslid van Studievereniging Promaître Hotel Management Apeldoorn had ik altijd veel contact met mensen binnen school. Vandaar dat ik niet onopgemerkt binnenloop.  Één van de medewerkers van het restaurant spreekt me gelijk aan: "Ben je er weer, hebben ze je weggestuurd daar in Hongarije?"               
Het gesprek wordt al snel iets serieuzer en ik vertel hem over mijn opgedane ervaringen tot dusver binnen mijn thesis en natuurlijk de bouw van het U Parkhotel. Ik zeg gekscherend: "Tot voor twee weken terug dacht ik dat bestek iets is dat je gebruikt om je maaltijd mee te nuttigen, maar nu, door verschillende gesprekken tussen management en projectontwikkelaar bijgewoond te hebben, kom ik er in één keer achter dat bestek daarnaast ook een omschrijving van een uit te voeren (bouw)werk is." Hij begint te lachen: "Ja zo leer je nog eenss wat hè?" 

Het voelt soms nog steeds een beetje onwerkelijk dat je als afstuderende student naast strategische vraagstukken opeens ook een bouwtekening op je bureau hebt liggen. Het U Parkhotel begint al steeds meer vorm te krijgen. De contouren van de toekomstige lobby en restaurant zijn al mooi zichtbaar en daarnaast is de mock-up hotelkamer zo goed als af. Toch loop je steeds weer tegen dingen aan; stekkers wel op de goeie plek of toch maar op een andere plek? Passen de stijl en kleur van de meubels wel bij de kamer? Bed te hoog of te laag? TV wel op de goede hoogte? Allemaal zaken waar nog steeds mee geëxperimenteerd wordt.                          

Meer over de vorderingen van de bouw van het U Parkhotel in mijn volgende blog.

Nieuwsbrief

Overig nieuws

Hotelbouwplannen Innovatie
Yotel bouwt in Istanbul hotel met 451 kamers

?GA, al 25 jaar exploitant van Istanbul New Airport (INA), en Yotel, de in Londen gevestigde hotelgroep, hebben een exclusief hotelbeheercontract getekend. Het hotel, dat een van de grootste luchthavenhotels ter wereld zal zijn, met zowel airside als landside-toegang, zal 451 kamers hebben. Het is g...

Tech Advertorial
Derlon Hotel Maastricht kiest voor Suite8

Sione Götte (links) General Manager van Derlon Hotel Maastricht (50 kamers) heeft onlangs gekozen voor Suite8 van Van Hessen. Zij is erg tevreden over Van Hessen. “Wij maakten al gebruik van het Micros RES kassasysteem en ook het IT-beheer ligt bij Van Hessen. Ze denken mee, zijn dienstve...

Interview Longread
Interview: "Veel hotelgasten zijn ketenmoe"

Gasten zijn positief Het klinkt allemaal fantastisch, de kamers zijn prachtig gestyled, de locatie is top en over het proces is goed nagedacht. Hoe reageren de gasten? Cathelijne: "De eerste indruk is meteen al goed, dat horen we ook van onze gasten. Je komt binnen in een historisch pand en ...

Hotelketens
Accor voor het eerst naar het Midden-Oosten

SO/ hotels, onderdeel van AccorHotels, is van plan om in 2020 een hotel op te leveren in Dubai. Het is voor het eerst dat Accor plannen ontvouwt voor een hotel in het Midden-Oosten. Dat meldt de website zakenresnieuws.nl. Het hotel krijgt naar schatting 215 residenties en 188 kamers. SO/ is het ...

Opening Achtergronden
Sterrenrestaurant ML Haarlem verhuisd en uitgebreid met hotel

Sterrenrestaurant ML is medio maart 2018 verhuisd en heropend aan het Klokhuisplein aan de voet van de St. Bavokerk in Haarlem. Compagnons Liane en Mark Gratama en Kevin Kion namen hun intrek in het monumentale 18e eeuwse pand van de voormalige drukkerij en lettergieterij van Koninklijke Joh. Ensche...

Internationaal Golden Tulip
Grote vernieuwingen voor Golden Tulip de’ Medici in Brugge

De afgelopen maanden zijn er een hoop dingen veranderd en vernieuwd bij Golden Tulip de’ Medici in Brugge. Restaurant ‘Aigle Belgica’ werd compleet gerestyled met een stijlvol buffet. Ook kregen 36 kamers een nieuwe parketvloer. De vergaderzalen zijn uitgerust met een razendsnel wi...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: