"De reddingsboeien zijn er wel, maar te weinig"

3 april 2020 | Thijs Jacobs

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit dertiende hoofdstuk bespreken we wat er sinds gisteren allemaal is gebeurd en wat de vervolgstappen zijn om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden.

Natuurlijk zien we ook positieve initiatieven te midden van al die onheilspellende berichten vanuit de hotellerie. Zijn het functionerende reddingsboeien of kun je het vergelijken met het orkestje dat – tegen beter weten in – doorspeelt terwijl de Titanic zinkt? Bart: “De Arendshoeve, het Charme hotel in Bergambacht, is tijdelijk een opvangcentrum voor mensen die besmet zijn met het coronavirus. Zorgorganisatie WelThuis neemt alles uit handen en betaalt huur. Rijk word je er niet van, het helpt wel om de verliezen te beperken. Alle omzet die je maakt, gaat van de NOW-regeling af, dus tja, reken maar uit… Het is misschien een reddingsboei die je gewicht eigenlijk niet kan dragen. Het is wel fijn om te zien dat onze hotels initiatieven ontplooien om door deze crisis heen te komen.”

Paasbrunch ‘to-go’

Dat gebeurt ook in Oranjeoord, waar de paasbrunch een afhaalbrunch wordt: “Tijdens de paasbrunch ontvangen we er zo’n 220 gasten, maar die kunnen er logischerwijs niet terecht dit jaar. We hebben nu iedereen die heeft gereserveerd, een voucher aangeboden voor een ‘to-go’ paasbrunch. Je kunt dan op een bepaalde tijd de brunch afhalen, zodat het helemaal in lijn is met de richtlijnen om verspreiding van het coronavirus te beperken. Dit soort dingen kun je alleen doen als er volume achter zit, en dat is hier het geval. De Nederlanden draait ook een goed volume met de afhaalmaaltijden, dus dan kun je dat een tijd in stand houden. Of we het na de crisis blijven doen? Misschien wel. De wereld zal echt veranderen na de coronacrisis, daar ben ik van overtuigd. Er zijn natuurlijk ook bedrijfstakken die deze crisis helemaal niet voelen natuurlijk, zoals de bezorgservices. Als iedereen die mogelijkheden, dat geldt ook voor thuiswerken bij daarvoor geschikte beroepen, eenmaal heeft ontdekt en ervaren, dan blijft men het na de crisis waarschijnlijk ook vaker gebruiken.”

Dit haal je niet meer in

Nog even over het hotel dat coronapatiënten opvangt. Heeft het hotel daarvoor aanpassingen moeten ondergaan? “Nee, dat valt reuze mee”, vertelt Bart. “Volgens mij hebben ze het hotel in ‘schone’ en ‘vieze’ zones ingedeeld en was het allemaal in een dag geregeld. Ik weet dat een Van der Valk hotel ook zoiets doet. We zijn een al eerder benaderd door iemand van het COVID-crisisteam, met de vraag of we hotels beschikbaar konden stellen, maar even later meldden ze al dat er genoeg aanmeldingen binnen waren. Er zijn genoeg hotels die hieraan mee willen werken natuurlijk. Het is wel leuk dat we nu kunnen helpen in deze tijden van crisis. Verder heb ik de afgelopen dagen veel mensen gesproken, waaronder ook vastgoedverhuurders. Het is moeilijk om te zien hoe dit jaar zich gaat ontwikkelen, maar ik verwacht dat heel Nederland deze zomer niet naar het buitenland op vakantie gaat. Dat biedt misschien wel kansen, maar alle omzet van de periode daarvoor is al weg, ook de familie-uitjes en dineetjes. Dat haal je nooit meer in.”

Hiermee eindigt deel 13 van het dagboek van Bart Reints Bok. Volgende week weer een nieuw hoofdstuk.
LinkedIN: Bart Reints Bok
Lees hier alle hoofdstukken uit het coronadagboek.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Blog Coronacrisis
"Ook met de versoepeling van de maatregelen gaan veel hotels het niet redden"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Coronacrisis
Tegelijk fysiek en digitaal vergaderen bij Regardz

Tijdens de persconferentie van 19 mei is bekend gemaakt dat de Horecabranche vanaf 1 juni binnen (met beperkt aantal gasten) en buiten weer open mag. Eerder introduceerde Regardz Hotels & Meeting Centers al ‘Meeting Hygienics’, waarmee ze haar locaties en services volledig heeft aang...

Accor Internationaal
Accor tekent overeenkomst voor nieuw hotel Mercure Han-sur-Lesse

Accor heeft de franchiseovereenkomst voor de komst van het nieuwe hotel Mercure Han-sur-Lesse in samenwerking met haar Franchise Partner INDUSTRIE HOTELIERE via haar dochteronderneming Bricks & Leisure getekend. Het nieuwe Mercure hotel telt 117 kamers en ligt pal naast de bekende toeristische t...

Coronacrisis
Gooiland gaat verder met een kleiner team

De hele evenementen- en horecabranche is zwaar getroffen door COVID-19. Helaas heeft het ook zijn weerslag op Gooiland. In deze moeilijke tijd heeft eigenaar Philip Lamers moeten besluiten vanaf 1 juni aanstaande het stokje over te nemen van algemeen directeur Lydia Baloe en commercieel manager Laur...

Coronacrisis
Dit hotel verbindt mensen veilig en persoonlijk via aangepaste connecting rooms

We raken zo langzamerhand gewend aan onze nieuwe 1,5 meter-samenleving. Mondkapjes, handschoenen, signing, desinfecterende middelen in het openbare leven; we kijken er niet meer van op. En daar waar de meesten reikhalzend uitkijken naar versoepeling van de regels, is er een groep die deze ontwikkeli...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: