Dirk Beljaarts (KHN): "Na het gesprek met het OMT heb ik goede hoop dat de horeca weer open mag"

6 mei 2020 | Thijs Jacobs

Dirk Beljaarts, directeur van KHN, deelde vanmiddag via social media mee dat hij een positief gesprek had gehad met minister Grapperhaus en staatssecretaris Keijzer. Het stemt hoopvol over een eventuele heropening van de Nederlandse horeca op korte termijn. We besloten Dirk te bellen en te vragen om een reactie. 

Dirk: "Je begrijpt dat wij over een eventuele beslissing niet mogen communiceren, maar het feit is dat wij ook nog niet weten wat de uitkomst vanavond wordt. Daar beslist het OMT op dit moment over. Wat Rober Willemsen en ik hebben kunnen doen, is het kabinet en het OMT van advies voorzien over hoe de horeca op een veilige manier weer open kan."

Niet alleen de terrassen open, maar ook binnen

Er werd in verschillende media gesproken over een maximum van 30 gasten in een café of restaurant. Klopt dit? Dirk: "We hoorden de geruchten ook, over de terrassen die op 1 juni weer open zouden mogen onder voorwaarden. Maar dat is wat ons betreft te weinig en vandaag hebben we de beleidsmakers kunnen vertellen waarom dat zo is en op welke manier onze sector op een verantwoorde en volwassen manier gasten binnen kan ontvangen. Mijn indruk is dat er goed geluisterd is, en dat de boodschap helder is ontvangen door het kabinet en het OMT. Heel veel horecaondernemers hebben al laten zien welke voorzorgsmaatregelen zij kunnen nemen. Beloon dat dan door de sector op verantwoorde wijze de deuren te laten openen."

De nood is hoog

Dirk wil (geheel terecht) wel graag buiten de medische discussie blijven: "Natuurlijk zouden wij als KHN graag zien dat we morgen als vanouds de deuren weer mogen openen, maar de realiteit laat dat niet toe. Dat snappen wij ook wel. Na het gesprek van zojuist heb ik wel goede hoop dat niet alleen de terrassen weer kunnen openen, maar dat de horeca ook binnen op gepaste wijze weer open kan. De nood is namelijk hoog. Gelijdelijk openen willen we dus graag, maar vergeet daarbij niet het repareren en aanvullen van de noodmatregelen niet. We hebben nog wat te repareren met de eerste NOW-regeling die onvoldoende bleek en we hopen op een uitbreiding, die weer te maken heeft met de huurlasten van horecaondernemers."

De verwachting?

Tot slot, we proberen het toch nog even. Wat is de verwachting voor vanavond? "Onze inhoudelijke argumenten voor een heropening van de horeca - niet alleen van de terrassen, maar ook binnen - werden goed ontvangen. Uiteindelijk blijft het een advies van ons en we weten niet in welke mate het wordt overgenomen. Het OMT moet beslissen en de premier moet het nog uitspreken vanavond. Daarna weet onze sector pas echt waar het aan toe is. Het is simpelweg te vroeg om een concrete verwachting uit te spreken, maar we hopen dat ons voorstel wordt overgenomen en dat we hebben kunnen laten  zien onder welke voorwaarden de horeca weer open kan."

Al het cafénieuws wekelijks in je mailbox? Schrijf je via deze link in voor de nieuwsbrief.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Blog Coronacrisis
"Ook met de versoepeling van de maatregelen gaan veel hotels het niet redden"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Coronacrisis
Tegelijk fysiek en digitaal vergaderen bij Regardz

Tijdens de persconferentie van 19 mei is bekend gemaakt dat de Horecabranche vanaf 1 juni binnen (met beperkt aantal gasten) en buiten weer open mag. Eerder introduceerde Regardz Hotels & Meeting Centers al ‘Meeting Hygienics’, waarmee ze haar locaties en services volledig heeft aang...

Accor Internationaal
Accor tekent overeenkomst voor nieuw hotel Mercure Han-sur-Lesse

Accor heeft de franchiseovereenkomst voor de komst van het nieuwe hotel Mercure Han-sur-Lesse in samenwerking met haar Franchise Partner INDUSTRIE HOTELIERE via haar dochteronderneming Bricks & Leisure getekend. Het nieuwe Mercure hotel telt 117 kamers en ligt pal naast de bekende toeristische t...

Coronacrisis
Gooiland gaat verder met een kleiner team

De hele evenementen- en horecabranche is zwaar getroffen door COVID-19. Helaas heeft het ook zijn weerslag op Gooiland. In deze moeilijke tijd heeft eigenaar Philip Lamers moeten besluiten vanaf 1 juni aanstaande het stokje over te nemen van algemeen directeur Lydia Baloe en commercieel manager Laur...

Coronacrisis
Dit hotel verbindt mensen veilig en persoonlijk via aangepaste connecting rooms

We raken zo langzamerhand gewend aan onze nieuwe 1,5 meter-samenleving. Mondkapjes, handschoenen, signing, desinfecterende middelen in het openbare leven; we kijken er niet meer van op. En daar waar de meesten reikhalzend uitkijken naar versoepeling van de regels, is er een groep die deze ontwikkeli...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: