Hein van Beek: “We richten ons niet op een snelle uitbreiding"

8 december 2017 | Thijs Jacobs

QL Hotels & Restaurants is een club voor kwaliteitshotels met uitstekende keukens. Inmiddels staat de teller op ruim 130 hotels in acht Europese landen. Ieder hotel wordt persoonlijk bezocht door oprichter Hein van Beek. Met recht zijn alle QL Hotels & Restaurants daardoor ‘handpicked’. In 2017 mocht QL 20 nieuwe hotels aan haar collectie toevoegen, tot grote vreugde van Van Beek: “We richten ons niet op een snelle uitbreiding. Het overkwam ons dit jaar door een zeer sterk aanbod aan kwaliteit.”

Opmars

De nieuwe QL Hotels zijn voornamelijk te vinden in Nederland en Duitsland. Bij onze oosterburen neemt de bekendheid van QL snel toe. Ook in de overige Alpenlanden is QL aan een opmars bezig. In Oostenrijk en Zwitserland bijvoorbeeld is het aanbod in twee jaar tijd vanuit het niets naar 10 hotels geschoten. “We mikken op een zo ruim mogelijk aanbod. Zowel in de stad, als in de bergen of bijvoorbeeld aan het water. We bieden daarvoor specifieke collecties aan op de website. Zo geven we onze gasten een brede keuze. Of je nu een bezoek wilt brengen aan Wenen, of wilt genieten van een culinair verblijf midden in de natuur. Het kan allemaal”, legt Van Beek uit.

Waardering voor ambacht

Eten, drinken en slapen op hoog niveau, daar draait het allemaal om bij QL. Chefs die gebruik maken van seizoensgebonden- en lokale producten worden gestimuleerd. Er is zelfs een prijs voor in het leven geroepen, het 'QL Robbe & Berking Zilveren Botermes’. Deze waardering wordt jaarlijks tijdens het treffen van QL Hoteliers en restaurateurs uitgereikt. Winnaars uit Nederland waren onder meer Jonnie en Thérèse Boer-Tausch (De Librije), Edwin Vinke (De Kromme Watergang) en meest recent Harald Kok (Hostellerie De Hamert).

Tuinierende hoteliers

Ook het verbouwen van groenten en kruiden in eigen tuin kan op warme steun van QL Hotels & Restaurants rekenen. Samen met de hoogwaardige porseleinfabrikant Hering Berlin werd de Gardener’s Award in het leven geroepen. De Belgische Benoît Blairvacq, voormalig bankier en nu hartstochtelijk tuinier, ontving in 2017 uit handen van Van Beek de eerste QL Hering  Berlin Gardener’s Award. Blairvacq is steun en toeverlaat van Sang-Hoon ‘San’ Degeimbre van het twee Michelinsterrenrijke L’air du temps uit het Belgische Liernu. “De interactie tussen de chef en zijn tuinier, beide strevend naar de hoogste kwaliteit en altijd op zoek naar innovatie in dienst van de gerechten, dat is wat Benoît en San bindt,” aldus Van Beek.

Magazine

Wie wel eens in een QL Hotel verblijft is het al opgevallen. Naast de 324-pagina’s dikke gids geeft QL Hotels & Restaurants ook het tweejaarlijkse QL Magazine uit (oplage 35.000). Inmiddels is de vierde editie van het QL Magazine in november door Hein van Beek, officieel uitgereikt aan Justin Ultee, General Manager van Parc Broekhuizen. Het statige en hippe hotel en restaurant in Leersum is een van de jongste toevoegingen aan de uitzonderlijke collectie van QL Hotels & Restaurants. “Ook het maken van informatieve en smaakvolle bladen en gidsen in een ambacht”, legt Van Beek uit.

Unieke propositie

In december 2017 komt, zoals gebruikelijk, de nieuwe QL Gids uit (oplage 110.000). In nauwe samenspraak met de hoteliers is er gekeken naar de ‘look and feel’ van de gids. Hein van Beek: “We bieden iets geheel unieks in de nieuwe gids. Een unieke propositie voor onze gasten en alleen boekbaar via de website van QL Hotels & Restaurants. Het gaat om het QLUB Package, een arrangement dat bestaat uit een overnachting met diner en ontbijt. We verzochten hoteliers dit arrangement net iets aantrekkelijker te maken door iets toe te voegen. Zodoende is elk arrangement bijzonder. In de nieuwe QL Gids, die binnenkort verschijnt, staan de QLUB Packages op een opvallende plek, op de individuele hotelpagina. Met het QLUB Package kunnen we ons echt onderscheiden en het combineert de kernwaarden van QL Hotels & Restaurant: eten, drinken en slapen op een prettig niveau. En er is voor ieder wat wils. Ook hebben we een mini landkaartje op elke pagina afgedrukt. Erg handig, want zo weet je direct waar het hotel zich bevindt.”

Direct boeken

Bij QL geloven ze niet dat hoge boekingscommissies kunnen bijdragen aan de waarde van een verblijf in een van de QL Hotels & Restaurants. Boeken via qlhotels.com betekent dan ook commissievrij boeken. Een redelijke prijs voor een uitstekend verblijf, dat is het uitgangspunt. Geen commissies dus. Dat noemen ze bij QL een ‘Fair Deal’.  

Smaakvol

De collectie van QL staat bol van smaakvolle hotels. Dat kan variëren van het gezellige Hôtel Masson in het Zwitserse Montreux dat is ingericht in de stijl van de Belle Epoque tot Hotel TwentySeven, het high-profile project van de succesvolle hotelier Eric Toren. Op een van de meest aansprekende locaties van Nederland; de Dam in Amsterdam. “Het gaat om smaak, sfeer en gastvrijheid. Neem Hotel Rasmushof in Kitzbühel. Een authentiek Oostenrijks chalet, pal aan ’s werelds meest beroemde skipiste; de indrukwekkende Streich, waar jaarlijks de Hahnenkamm skiwedstrijden worden gehouden. Hier verwacht je gezelligheid en een grote open haard. Aan de Duitse kant van de Alpen ligt Gut Steinbach, wederom in typische Alpenstijl. Recent is het hotel uitgebreid met een Chalet-Dorf; zeg maar Alpenstijl 2.0. Kosten nog moeite werd gespaard om de oud-Beierse stijl in een nieuw jasje te steken, natuurlijk met producten uit de regio gecombineerd met Duits topdesign.”

Samenwerkingen

Dat QL zijn vleugels aan het uitslaan is bewees Van Beek onlangs weer door samen met Arts en Auto een wijnveiling te organiseren. De opbrengst kwam geheel ten goede kwam aan AMREF. Een voorbeeld van één van de talloze samenwerkingen die Van Beek aangaat om het merk QL Hotels & Restaurants breed onder de aandacht brengen. Ook in die samenwerkingen is Van Beek grensoverschrijdend. “In Duitsland zijn we een partnership aangegaan met VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), dé verzameling van Duitse wijnhuizen, allemaal producenten van topwijnen. Zowel QL Hotels & Restaurants als VDP gaat voor kwaliteit. Daarin willen we graag elkaar versterken. En dat doen wij met de fijnste hotels en VDP met de mooiste wijnen. Een prachtige combinatie! Zo profiteren we van elkaars netwerk.”  

Nieuwsbrief

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: hotel in voormalig klooster Utrecht

Utrecht kent een behoorlijke hotelontwikkeling en dat is niet verwonderlijk, gezien het aantal kamers in de Domstad. Dat aantal blijft immers behoorlijk achter bij de (verwachte) vraag. In de bruisende wijk Lombok opende onlangs het parochiehuis van het nieuwe hotel The Anthony. In het kloostergedee...

Onderwijs Ondernemen
Training horeca-concepting: "Ik geef je de ultieme checklist mee!"

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

NH Hotels Interview Longread
Interview: vierde nhow geopend in Marseille

nhow, het nieuwste merk van de Spaanse hotelketen NH, begint serieuze vormen aan te nemen. Na Rotterdam, Berlijn en Milaan, opende afgelopen september nhow Marseille. Hospitality Management was erbij en aanschouwde de ambitieuze toekomstplannen van een merk dat zich liever niet laat bundelen. &ldquo...

Tech Advertorial
Generation-Z hotelslot opent de deur naar de techniek van de toekomst

Begin dit jaar lanceerde Hotek het eerste model van de nieuwe generatie hotelsloten, Hotek Cloud Low Energy, het systeem dat werkt met mobile key via de cloud. Ondertussen is de productontwikkeling in sneltreinvaart verdergegaan, en werd precies op tijd voor Equip’Hotel in Parijs de nieuwste l...

Interieur Advertorial
Interieurarchitect Arnie van Dun maakt statement met Grand Hotel Valies

Op het moment van schrijven van deze bijdrage zet interieurarchitect Arnie van Dun de laatste 'puntjes op de i' van de inrichting van Grand Hotel Valies in Roermond. De inspiratiebron voor de inrichting van dit hotel vindt hij in de Amerikaanse Art Deco stijl uit de jaren ’30. We sprek...

Tech Advertorial
Rendementsverbetering voor hotels dankzij totaaloplossing

Wie de afgelopen jaren de hotelbranche op de voet heeft gevolgd, moet constateren dat de hotel-ICT een enorme vlucht heeft genomen. Van reserveringsystemen tot cloudmanaged wifi en slimme securityoplossingen, de mogelijkheden zijn oneindig en bovendien flexibel en efficiënt. Maar hoe zit het...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: