Hotels (ver)bouwen op volle kracht

2 januari 2017 | Jorien Slager

Het aantal in 2016 gepresenteerde plannen voor de bouw of renovatie van hotels overstijgt de cijfers van de afgelopen jaren in ruime mate. De afgelopen twee jaar stegen de bezettingsgraad en de kamerprijzen waarbij Amsterdam uitzonderlijk goed presteert. Nu de vooruitzichten beter en stabiel zijn, is dat duidelijk te merken aan de hoeveelheid plannen: het hoogste aantal sinds 2011. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de tweemaandelijkse nieuwsbrief Hotelbouwplannen. Het geeft maar weer aan hoe cyclisch de hotellerie is.

Vergaderen en wellness

Opvallend is het grote aantal hotels waar nieuwe congres- en vergaderfaciliteiten worden gerealiseerd. Sinds 2009 werden er niet zo veel zalen bijgebouwd of gerenoveerd. Het groeiende aanbod aan wellnessfaciliteiten springt eveneens in het oog. Bij 38 (al dan niet nieuw te bouwen) hotels moeten zwembaden, fitnessruimtes, sportzalen of soortgelijke voorzieningen verrijzen. Dat zijn er meer dan ooit. De statistieken van Hotelbouwplannen gaan terug tot 1999.

Grens bereikt

De toename aan hotels lijkt niet te stoppen. Toch vindt de gemeente Amsterdam dat er een grens is bereikt. In grote delen van de stad mogen er na 1 januari 2017 geen aanvragen voor de bouw van nieuwe hotels meer worden ingediend. De 78 (!) lopende plannen kunnen wel worden uitgevoerd. De grote vraag voor de komende jaren is of de randgemeenten nu een kans zien om de toeristen en zakelijke overnachtingen binnen hun grenzen te halen.

2016 in cijfers: 233 plannen

Hotelbouwplannen inventariseerde in 2016 in totaal:
•    233 (ver)bouwplannen. Hiervan zijn er 158 nieuwbouw en 75 verbouw;
•    14.645 kamers worden gerenoveerd, verbouwd of nieuw gebouwd  – dat is een gemiddelde van 63 kamers per (ver)bouwplan;
•    bij 59 plannen is niet duidelijk om hoeveel kamers het gaat;
•    in 46 plannen zijn congres- en/of vergaderzalen in de bouwplannen opgenomen;
•    bij 38 plannen gaat het (mede) om de aanleg van wellness- en/of fitnessfaciliteiten.

Over Hotelbouwplannen

Hotelbouwplannen is het overzicht van (ver)bouwplannen in de Nederlandse hotellerie en is een uitgave van Uitgeverij PS: bv. De redactie houdt door het jaar heen per regio de plannen bij en inventariseert hoeveel initiatieven er in Nederland zijn om hotels te (ver)bouwen. De Hotelbouwplannen worden sinds 1999.

Over Uitgeverij PS: bv

Uitgeverij PS: bv geeft vakbladen uit voor de horecabranche in Nederland. Titels zijn Hospitality Management, Lunchroom, De RestaurantKrant, Bed & Breakfast, De CaféKrant en Hotelbouwplannen. Verder geeft Uitgeverij PS: bv een aantal specials uit, zoals Hotel & F&B, Hotel & Design, De CuliTip. Daarnaast worden zijn er jaarlijkse events zoals het Lekkerste Lunchroombroodje en Hoteltech.  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paul Sprakel, uitgever. Tel. (030) 251 22 70, e-mail: paul.sprakel@uitgeverijps.nl.

Nieuwsbrief

Overig nieuws

Van der Valk Verbouwen
Nieuw gastvrijheidsconcept bij De Cantharel

Na een grondige verbouwing is de nieuwe entree van de hotelhoeve nu gesitueerd in het hart van het gebouw, als verbinding tussen de oude en de nieuwe vleugel van het hotel. De entree staat symbool voor het nieuwe gastvrijheidsconcept waarmee de Cantharel haar gasten nog meer kan verwennen en verrass...

Hotelbouwplannen Bed&Breakfast
Voormalig hotel in Markelo wordt B&B

Voormalig hotel-restaurant 'In de Dennen' in Markelo wordt omgebouwd tot een bed and breakfast met wellnesscentrum en ook nog eens een kleine praktijk voor chirurgische ingrepen, zo lezen we op tubantia.nl Aantal kamers Julian Kuyumdzhiev is medisch specialist en van Bulgaarse afkoms...

Hotel Achtergronden
Oproep: werk je mee aan dit onderzoek over toeristenbelasting?

Ilse van Ipenburg sudeert af aan de Universiteit Maastricht. In opdracht van BookDifferent.com en ABN AMRO doet zij onderzoek naar de verduurzaming van de hotelsector en specifiek naar hoe de toeristenbelasting slimmer kan worden ingezet. Hoe kan dit worden gebruikt zodat investeren in duurzaamheid ...

Wet- en regelgeving Columns
Fooien: dit zijn de regels

In de horeca zijn fooien een gebruikelijk fenomeen. Stond er voorheen een fooienpot zichtbaar op een centrale plek, bijvoorbeeld receptie of bar, tegenwoordig worden fooien vaak via de bankpas/creditcard gedaan. De geschiedenis van fooien gaat ver terug. Niettemin is de term 'fooi' in de ...

Interview Longread
Pacelle van Goethem: “Ik wil dat mensen met goede ideeën gehoord worden”

Er zijn mensen die geweldige ideeën hebben, maar niet worden gehoord. Terwijl anderen eigenlijk niet veel te vertellen hebben, maar hele volksstammen achter zich aan krijgen. Pacelle van Goethem doet onderzoek naar wat er gebeurt in de hersenen bij mensen die overtuigd worden. En naar de reden ...

Tech Marriott
Amazon betreedt de hotellerie met Alexa for Hospitality

Amazon heeft een versie voor hotels van spraakassistent Alexa aangekondigd. Deze is speciaal ontwikkeld voor gebruik in hotelkamers. Hiermee betreedt Amazon dus ook de hotellerie. Alexa for Hospitality is gericht op gasten van bijvoorbeeld hotels en vakantiehuizen. Door het geven van spraakopdra...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: