Legionellapreventie in control?

9 mei 2019 | redactie

In theorie is legionellapreventie niet moeilijk. Houd koud water koud, warm water warm en zorg voor voldoende verversing. Hoe is het dan mogelijk dat het aantal legionellaoverschrijdingen maar niet wil dalen en er meer personen met legionella besmet zijn geraakt dan ooit tevoren? Op welke manier kun je de problemen voorkomen en waar kun je de meeste tijd besparen?

Ontwerp en aanleg

Een groot deel van de kosten voor legionellapreventie wordt al in het ontwerp en tijdens de bouw bepaald. Dit kun je voorkomen door rekening te houden met onderstaande tips en adviezen.

Probleem 1: Het ontwerp

Regelmatig worden er fouten gemaakt in het ontwerp van de drinkwaterinstallatie waarbij het leidingverloop zorgt voor ongewenste legionellagroei. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koud water-leidingen in plafonds in plaats van de veel koelere kruipruimte of een slimmere manier van aansluiten waardoor je geen stilstaand water hebt. Ondanks dat de oplossingen voldoen aan de wet- en regelgeving ontstaat er ongewenste opwarming, stilstaand water en daardoor bacteriegroei.

Probleem 2: Gebruiksfrequentie  en gelijktijdigheid

Ook wordt vaak de gebruiksfrequentie en de gelijktijdigheid van het gebruik van de kranen verkeerd ingeschat. Dit heeft tot gevolg dat water in leidingen stil staat en de concentratie legionellabacteriën tot ongewenste hoogte stijgt. Naast deze zogenaamde dode leidingen zorgen te grote leidingen voor hetzelfde probleem. Water neemt namelijk de weg van de minste weerstand en dat is in het midden van de leiding en niet aan de rand. Aan de binnenwand van de leiding staat het water stil waardoor ook daar legionellaoverschrijdingen ontstaan.

Probleem 3: Foutieve leidingloop en gebrek aan vakmensen

Bij de druk om projecten zo winstgevend mogelijk af te sluiten, wordt tijdens de aanleg gekozen voor goedkopere (verkeerde) leidingtracés. Tracés die korter zijn besparen materialen en uren, maar zorgen er vaak voor dat koud water niet koud blijft. Als gebruiker moet je extra gaan spoelen en moet je meer legionellabesmettingen verhelpen. Je exploitatiekosten stijgen ongewild. En uiteraard speelt het tekort aan vakmensen op de bouw ook een rol. De gevolgen van het foutief aanleggen van de installatie zijn gewoon niet bekend bij degene die de installatie aanleggen. De praktijk leert dat het essentieel is om tijdens het bouwen de aanleg te laten controleren door een legionella- en installatietechnische vakman.

Oplossing: vakmensen inschakelen

De oplossing is eenvoudig, laat je namelijk tijdens het ontwerp van de installatie begeleiden door vakmensen. Vakmensen die bekend zijn met de gevolgen van ontwerpkeuzes in relatie tot legionellaveiligheid en de hoeveelheid beheer. Te vaak zien we dat de gebruiker wordt geconfronteerd met hoge exploitatiekosten die eenvoudig te voorkomen waren geweest. 

Schrijf je via deze link gratis in voor de Legionellapreventiedag op 20 mei 2019

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Interview Utrecht Longread
Interview: BUNK Hotels geeft het Nederlandse hotellandschap extra glans

Robin Hagedoorn (links op de openingsfoto) en Joachim de Looij stralen van oor tot oor. Hun BUNK Hotel in Utrecht opent op 20 juni de deuren voor de allereerste gasten en wij mochten alvast een kijkje nemen in de Westerkerk die omgetoverd wordt tot hotel. Eenmaal binnen, blijken de bouwvakkers nog d...

Achtergronden
Op deze manier houd je je aan de privacyregels in je hotel

Ben jij bang om ongastvrij te zijn als je je aan privacyregels houdt? Denk jij dat het een enorme rompslomp is om de privacy in je hotel op orde te krijgen? Heb je geen idee waar en hoe je moet beginnen? Lees dan vooral even verder, want we hebben een aantal bruikbare tips voor je. Het zorgvuldi...

Hotelbouwplannen Culinair
Nieuwe hotelkamers voor sterrenrestaurant Valuas Venlo

Sterrenrestaurant Valuas in Venlo heeft 13 totaal vernieuwde hotelkamers in gebruik genomen. Bij de inrichting is de natuur gebruikt als inspiratiebron en speelt duurzaamheid een grote rol. Het is de derde grote verbouwing in acht jaar voor eigenaar Eric Swaghoven, die eerder het restaurant en de ke...

Tech Advertorial
Best Western City Hotel de Jonge kiest voor PMS van Guestline

Het Best Western City Hotel de Jonge is sinds 1874 een begrip in de hoofdstad van Drenthe en beschikt over 72 hotelkamers, restaurant en 8 vergaderzalen. Het hotel kiest voor een PMS-systeem van Guestline. Rob Riper, algemeen directeur van Best Western City Hotel de Jonge: Met de installatie heb...

Achtergronden
Dit is wat je wil weten over de sterrenclassificatie, deel 1

In het verleden hoefde het niet zo te zijn dat je in een viersterrenhotel in Duitsland hetzelfde kon verwachten als in een viersterrenhotel in Nederland. Dit kwam doordat ieder Europees land er een eigen classificatiesysteem op nahield. Om meer eenheid te krijgen binnen de Europese landen is er besl...

Hotel Opening
Eden Hotels opent nieuw hotel The ED in Amsterdam

In Amsterdam is het hotel The ED geopend. In het pand op de hoek van de Overtoom en de Nassaukade bevond zich voorheen het Theatre District Hotel. Hans Komen, General Manager The ED: “The ED is een no-frills driesterren hotel, kleurrijk vol met onverwachte edgy details. De focus in ons hotel l...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: