QO Amsterdam behaalt ‘LEED Platinum’ certificaat voor duurzaamheid

17 juni 2019 | Thijs Jacobs

In het voorjaar van 2018 opende QO Amsterdam: een hotel wiens filosofie draait om consistente duurzame keuzes in ontwerp, constructie en uitvoer – zonder te compenseren op de ervaring van haar gasten. Het was deze filosofie die het hotel als een van de eerste hotels binnen Europa de hoogst mogelijke LEED-onderscheiding opleverde. Dit certificaat onderscheidt gebouwen die op innovatieve wijze hun impact op het milieu verminderen.

Luxe duurzaamheid 

In 2018 kwam er een nieuwe energie naar Amsterdam. De energie van het QO, een 21 verdiepingen tellend hotel met 288 kamers en suites, inspireert haar gasten tot nieuwe ideeën door duurzaamheid op een innovatieve wijze te integreren in haar ontwerp. Bij het QO zijn duurzaamheid, luxe en architectuur onlosmakelijk met elkaar verweven. Zo verweven dat het onmogelijk is om te onderscheiden of een beslissing om een duurzame of esthetische reden genomen is. Het QO combineert luxe met de positieve energie die het maken van bewuste, duurzame keuzes opwekt. Keer op keer op keer.

Mulderblauw’s specialisme in hotelontwerp en de expertise in duurzame architectuur van Paul de Ruiter Architects creëerden samen QO’s ’living building’. Als een levend organisme reageert de innovatieve façade op haar omgeving. Ze reguleert de temperatuur op basis van het weer buiten, de gasten in de kamer en hun persoonlijke voorkeuren. Samen met de hightech kas op het dak maakt het QO deels zelfvoorzienend. Toch zijn het nog maar enkele voorbeelden van de duurzame keuzes die gemaakt zijn tijdens de bouw van het QO. Van het innovatieve grijswatersysteem tot de overvloed aan natuurlijk daglicht dat het pand binnenvalt en het tapijt gemaakt van oude visnetten; ieder aspect is ontworpen om de impact op het milieu aanzienlijk te verminderen en tegelijkertijd een levendige omgeving vol energie te creëren. Het zijn deze duurzame keuzes die het QO de hoogst mogelijke LEED-beoordeling opleverden. 

Over LEED

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) is een wereldwijde organisatie voor duurzame projectontwikkeling. Aan de hand van een checklist kan LEED het duurzaamheidsniveau meten van vrijwel elk bouwproject. Voor de certificering wordt een pand op basis van verschillende criteria getest: het gebruik van duurzame materialen en hulpbronnen, waterefficiëntie, energie en klimaatcontrole, innovatie en het minimaliseren van milieuvervuiling. De certificaten worden uitgereikt op vier verschillende niveaus: LEED Certified, LEED Silver, LEED Gold en LEED Platinum. Gebouwen met een LEED-certificering worden gezien als plekken die op innovatieve wijze het milieu zo min mogelijk belasten. LEED wil hiermee positieve energie verspreiden die projectteams inspireert om innovatieve oplossingen te vinden en bewust te kiezen voor duurzamere opties. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Hotelketens Internationaal
Icelandair Hotels heeft een koper gevonden

De Icelandair Group heeft in het Maleisische Berjaya Land Berhad een koper gevonden voor Icelandair Hotels. Via de Ierse dochter Berjaya Property Ireland Limited neemt het een meerderheidsaandeel in de hotelketen. Icelandair heeft op dit moment acht hotels op IJsland, met een negende hotel in ont...

Accor Amsterdam
Vierde Accor-hotel klaar voor meetings en events farmaceuten

Ook Novotel Amsterdam City voldoet nu aan de eisen voor meetings en events in de gezondheidszorg / farmaceutische industrie. Het is het vierde als groen gecertificeerde Accor-hotel, na Mercure Amsterdam City, Movenpick Amsterdam City Centre en Novotel Amsterdam Schiphol Airport. De locatie in de omg...

Internationaal Advertorial
Het Royal Senchi Hotel in Ghana is tevreden met Van Hessen

Het Royal Senchi Hotel in Ghana maakt al vanaf 2013 gebruik van de Hotel Applicaties van Van Hessen: Opera PMS – Micros POS en Materials Control. Gelegen op twee uur rijden van de hoofdstad Accra, in Akosombo, tref je hier een klein paradijs aan. General Manager Gerard Schraven (Nederlandse...

Achtergronden Longread
Zo gaat de NVWA te werk

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit houdt toezicht op de voedselveiligheid bij horecabedrijven, brouwerijen en andere horecaleveranciers. Als ondernemer heb je veel invloed op een goede beoordeling en daarmee een lichtere vorm van toezicht door de NVWA. Zorg dus dat je weet wat de NVWA belangr...

Amsterdam Opening
Verslag van de pre-opening van citizenM Amstel Amsterdam

Hospitality Management woonde de 'pre-opening' van citizenM Amstel Amsterdam bij. Michael Levie en Robin Chadha leidden de aanwezigen hoogstpersoonlijk rond, waarbij ook de rol van communicatiemanager Paola niet onderschat mag worden, en lichtten de keuze voor deze locatie toe. Levie: &q...

Interview Longread
Horecakoning Casper Reinders: "Ik zou weleens een hotel willen openen"

Casper Reinders is een van de grootste en meest baanbrekende horecaondernemers in Nederland. Ik mocht een dagje met hem mee om enkele van zijn prachtige zaken te bezoeken en bij te praten over het huidige horecalandschap, de verhalen achter zijn horecaimperium, design, uitdagingen en de toekomst. Ca...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: