Sterrenrestaurant ML Haarlem verhuisd en uitgebreid met hotel

17 april 2018 | Thijs Jacobs

Sterrenrestaurant ML is medio maart 2018 verhuisd en heropend aan het Klokhuisplein aan de voet van de St. Bavokerk in Haarlem. Compagnons Liane en Mark Gratama en Kevin Kion namen hun intrek in het monumentale 18e eeuwse pand van de voormalige drukkerij en lettergieterij van Koninklijke Joh. Enschedé, waar voorheen Stempels gevestigd was. Het bedrijf is uitgebreid met hotelkamers, een bistro, bar en zalen en gaat verder onder de naam ML in Haarlem.

Oude locatie

Chef-eigenaar Mark Gratama: “Op onze oude locatie aan de Kleine Houtstraat liepen we aan tegen de grenzen van het pand en konden we onze toekomstambities niet realiseren. Ook op culinair gebied waren we toe aan een nieuwe uitdaging. Dit prachtige historische pand aan het Klokhuisplein biedt ons onder één dak veel meer mogelijkheden én inspiratie, we voelen ons er als een vis in het water. En in het sterrenrestaurant kunnen we nu nog meer de puntjes op de i zetten, ook die wens is op onze nieuwe locatie vervuld.”

Restaurant met Chefs Bar

ML in Haarlem is dagelijks geopend en biedt op elk moment van de dag de mogelijkheid om te eten, borrelen, feesten, vergaderen en te overnachten. Het restaurant, dat sinds 2011 een Michelinster heeft, is verdeeld over verschillende ruimten met elk een eigen sfeer. In de stijlkamer van het voormalige woonhuis van de familie Enschedé is de sfeer intiem en in de lichte serre-ruimte die het hart van ML vormt is er zicht op de open keuken met de Chefs Bar. De Chefs Bar heeft een eigen menu en telt 10 zitplaatsen die individueel gereserveerd kunnen worden en waar de gast de koks direct op de vingers kijkt.

Laagdrempelige bistro

De bistro is dagelijks geopend vanaf het ontbijt, dat ook voor gasten van buiten verkrijgbaar is. Op de dagkaart staan taartjes, salades, sandwiches, hamburger en saté, maar ook oesters, steak tartare en een salade met kreeft, alles mooi gepresenteerd in ML-stijl. De dinerkaart staat in het teken van variaties van kreeft en entrecote, een driegangen keuzemenu kost 35 euro.

Mark Gratama: “Bistro en restaurant hebben beide een eigen keuken en Kevin Kion en ik zijn als chefs verantwoordelijk voor de culinaire invulling van alle bedrijfsonderdelen. De bistro en het terras zijn laagdrempelig en betaalbaar en net als in het sterrenrestaurant ervaart de gast ook hier onze visie op gastvrijheid. Op de hotelkamers na is de inrichting ontworpen door Jeroen Smeele van Smeele Projecten in Rotterdam, die er heel goed in is geslaagd de sfeer van het historische pand, onze smaak en onze visie op gastvrijheid te vertalen naar een ontwerp waarin de gast zich thuisvoelt. Zo heeft het restaurant heeft een prachtige warm klassieke sfeer met een moderne twist en is het voorzien van bijzondere lichtelementen aan de plafonds.”

Hotel en terras

Hotel ML beschikt over 17 kamers en suites in de viersterrencategorie die allemaal een restyling kregen. De kamers, die voorzien zijn van de nieuwste Hästensbedden, ademen de sfeer van vroeger, maar zijn modern, stijlvol en comfortabel ingericht.

Ook het ruim 200 stoelen tellende terras met uitzicht op de St. Bavokerk kreeg een opfrisbeurt. Er zijn intieme zithoeken gerealiseerd, het meubilair is opgeknapt en de tafels zijn meer aangekleed. De nieuwe locatie heeft twee ruimten voor vergaderingen, feesten en private dining.

Fotografie portretfoto: Corina van Manen Foodlovestories.
Op onderstaande foto: v.l.n.r. Mark en Liane Gratama, Kevin Kion.

Overige foto's: René van Dongen (René van Dongen Fotografie)

Nieuwsbrief

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Amsterdam Airbnb
Verbod op vakantieverhuur in Amsterdamse wijken

In de Amsterdamse Haarlemmerbuurt, de Kinkerbuurt en op de Wallen wordt vakantieverhuur in de toekomst verboden. Slecht nieuws voor verhuurders via Airbnb en B&B's. Deze buurten staan volgens coalitie­partijen PvdA, GroenLinks, SP en D66 te veel onder druk van toerisme, waardoor de socia...

Hotel Longread
Tips voor een lager energieverbruik in uw hotel

Hotels positioneren zich steeds vaker - en beter - als zijnde milieubewust en in sommige gevallen zelfs al als energieneutraal. Welke rekenmodellen de marketingafdelingen daarvoor gebruiken, weten wij niet. Wat wij wel weten? Dat in het gemiddelde hotel bijna vijftig procent van de milieubelasting u...

Hotelketens Tech
Postillion Hotels ontwikkelt Artificial Intelligence voor reserveringen

Postillion Hotels gaat als eerste hotelketen in de wereld reserveringen voor zowel hotelovernachtingen als vergaderingen en congressen afhandelen met een zelfontworpen Artificial Intelligence systeem. Het systeem heeft de oer-Hollandse naam Michiel en zorgt ervoor dat Postillion-medewerkers zo min m...

Onderwijs Blog Duurzaamheid
Blog Pim van het Reve: duurzaam Food & Beverage concept

Nu de zomervakantie alweer een eeuwigheid geleden lijkt en iedereen alweer volop in bedrijf is, staat de eerste grote Nederlandse horecavakbeurs na de zomervakantie op het programma; Gastvrij Rotterdam. Een mooie plek om nieuwe inspiraties op te doen, te netwerken maar bovendien de plek waar de prij...

Fletcher Hotelketens
Bilderberg verkoopt vier hotels aan Fletcher Hotels

Queens Bilderberg Nederland B.V. (‘QBN’) heeft een voorwaardelijke koop- en verkoopovereenkomst getekend in het kader van de voorgenomen verkoop van vier hotels, met Fletcher Hotels (Fletcher Hotel Exploitaties B.V. en Fletcher Hotel Vastgoed B.V.). Volgens de overeenkomst koopt Fletcher...

Amsterdam Hotel
Amsterdamse hoteliers in actie voor leefbare stad

Vrijdag 5 oktober kwamen ruim tachtig hoteliers uit Amsterdam en omgeving samen tijdens het seminar circulaire hotels. In de circulaire economie is verspilling verleden tijd. Afval bestaat niet meer; alles is een grondstof en maakt deel uit van een kringloop. De circulaire economie is een must voor ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: